مرورگر شما از جاوا اسکریپت پشتیبانی نمی کند. این مسئله ممکن است باعث ایجاد عملکرد غیر صحیحی در سایت گردد.
پژوهشکده
پژوهشگران
گروهها
پژوهشها
محصولات
چندرسانهای
ارتباط با ما
نام کاربری
رمز عبور
X
خانه
موضوعات
اطلاعرسانی
اخبار
راهکارها و چالش ها مطرح شددر نشست هجرت طلاب
آخرین خبرها
شماره جدید فصلنامه علمی تخصصی تربیت تبلیغی با موضوع کودک و نوجوان منتشر شد.
شماره جدید فصلنامه علمی تخصصی تربیت تبلیغی با موضوع کودک و نوجوان منتشر شد.
احکام مسافر ویژه مدافعان حرم
احکام مسافر ویژه مدافعان حرم
کتاب پیشرو به دنبال ترسیم دقیق احکام مسافر با توجه به پرسشهای مدافعین حرم درباره نماز و روزه است.
کتاب تحليل کارکردهاي دين در جامعه سنتي و مدرن
کتاب تحليل کارکردهاي دين در جامعه سنتي و مدرن
با ظهور نوگرايي و شکلگيري جوامع مدرن، بدون شک نقش سنت، تغييراتي يافته و برخي وجوه آن تحت تأثير شرايط جديد قرار گرفته است.
کتاب حق المبین
کتاب حق المبین
کتاب حق المبین تالیف احمد بن محمد علی شاهرودی(م 1350ق ) در رد مدعیات علی محمد باب شیرازی(م 1266) و مدعیان پیروی از وی خصوصا میرزا حسینعلی نوری (بهاء الله) و ابوالفضل گلپایگانی صاحب فرائد است.<
کتاب مذهب اهل عشق
کتاب مذهب اهل عشق
هیچ دین و یا مکتبی را نمی توان یافت که به اندازه اسلام ،شخصیت های برحسته علمی و اخلاقی تربیت کرده باشد ، و این توفیق بزرگ ،وامدار روش و شیو های خاص اسلام و تشیع در تربیت انسان ها است.
کتاب مهدويت و جهاني شدن
کتاب مهدويت و جهاني شدن
موضوع آخرالزمان و آيندهنگري از خود نشان ميدهد و سرمايهگذاريهايگستردهاي را براي مبارزه با انديشهي مهدويت ـ كه اساس شيعه ميباشد ـ آغاز نموده است؛
کتاب در طلب راه راست
کتاب در طلب راه راست
او مسلمان است چون به اسلام عشق ميورزد. مسلمان است چون تسلیم فرمان خداست، چون ندای فرزند عبدالله را که از 1400 سال پیش تا همواره در گوش خلق طنین مياندازد، ميشنود.
کتاب تکاپوي انديشهها در لزوم بعثت انبياء از ديدگاه متکلمين و فلاسفهي مسلمان
کتاب تکاپوي انديشهها در لزوم بعثت انبياء از ديدگاه متکلمين و فلاسفهي مسلمان
موضوع اصلي کتاب، يعني لزوم بعثت انبياء را از نظرگاههاي كلامي و فلسفي بررسي کرده و رهيافتهاي هر کدام از نمايندگان فيلسوفان ومتكلمان مسلمان را در اين زمينه آوردهايم.
کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب
کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب
این کتاب ترجمۀ برخی از مقالات نویسندگان غربی در نقد فمینیسم است که در گروه مطالعات زن و خانوادۀ پژوهشکده تألیف منتشر گردیده است.
کتاب تعامل امام على(عليه السلام) با مخالفان
کتاب تعامل امام على(عليه السلام) با مخالفان
على بن ابى طالب (عليه السلام) شخصيتى است كه قرن هاى متمادى اذهان و قلوب متفكرين را به انديشه هاى ناب و رفتار و كردار الهى خويش متحير واگذاشته است و اين از فروغ روح بزرگ اوست كه كمالات انسانى را در يك ظرف جمع كرده و رخدادى را گرد هم آورده است.
کتاب تاثيرات جهاني شدن بر امنيت جمهوري اسلامي ايران
کتاب تاثيرات جهاني شدن بر امنيت جمهوري اسلامي ايران
از منظر امنيتي به طرق متعددّي ميتوان به بررسي جهاني شدن همّت گمارد كه از اين ميان دو رويكرد پيامدنگر و ماهيّت نگر از اهميّت خاصي برخوردارند.
کتاب مشكلات وموانع سياسى ـ اجتماعى حكومت امام على(عليه السلام)
کتاب مشكلات وموانع سياسى ـ اجتماعى حكومت امام على(عليه السلام)
شما اى مردم عرب هدف بلياتى قرار گرفته ايد كه نزديك است كاملا شما را فراگيرد، از اثرات سكر و مستى نعمت ها و ثروت ها و از مصيبت هاى انتقام ها بپرهيزيد
راهکارها و چالش ها مطرح شددر نشست هجرت طلاب
خانه
2 بهمن 1395, 13:23
راهکارها و چالش ها مطرح شددر نشست هجرت طلاب
راهکارها و چالش ها مطرح شددر نشست هجرت طلاب
[price]
[lowprice]
[highprice]
در این نشست که در پژوهشکده باقرالعلوم(ع)قم برگزارشدحجت الاسلام سيد علي مير مطلبي از پژوهشگران این پژوهشکده به ارائه نتیجه پژوهشی با عنوان سیاست پژوهی هجرت طلاب پرداخت و گفت: در مهاجرت طلاب به شهر و روستاي ديگر مي توان به سخنان مقام معظم رهبري و ساير بزرگان استناد كرد. حوزه هاي علميه بايد زمينه تبليغ و مهاجرت روحانيون را فراهم كنند و طلاب نيز نبايد به بهانه درس به تبليغ نروند و یا خدای ناکرده از تبلیغ در شهرو روستا اجنتاب كنند.
در بيان مسئله ضرورت هجرت طلاب به بلاد اسلامي مي توان اشاره كرد:
اولاً پيشينه تاريخي: در زمان آيت الله حائري كه حوزه علميه قم شكل گرفت بيش از هزار نفر طلبه نداشت و زمان آيت الله بروجردي به 6 هزار طلبه رسید ولي امروز بر اساس آمار 85 هزار طلبه در قم وجود دارد كه يك جمعيت بزرگي است و تا كنون روحانيت شعيه حضور اين تعداد روحاني را در يك شهر نداشته است. و به خاطر عدم پيشينه تاريخي، مديران و علما با يك پديده جديد مواجهه شده اند و بايد در خصوص اين مسئله فكر اساسي شود.
ثانیاً؛ خالي بودن مساجد از روحاني و عدم توزيع صحيح طلاب در شهر و روستاها: مساجد زيادي در شهر مختلف فاقد طلبه و روحاني هستند و اين با اولين سنگر و كاركرد مساجد در شهر هاي مختلف مغايرت دارد.
پس براي مهاجرت طلاب بايد بدانيم روحانيت چه نقشي در تقويت حوزه ها و نظام مي تواند داشته باشد يعني خدمات رساني روحانيت به مردم چيست؟
* خدمات ناظر و پشتيباني از نظام: با شكل گيري جمهوري اسلامي ايران توقعات از روحانيت جهت پشتيباني فرهنگي و ديني شكل گرفته است.
* مطالبه جامعه و مردم از روحانيون: نقشي كه روحانيت نسبت به مردم و ديندار كردن دارند.
* مطالبه حوزه و حوزويان از طلاب: یعنی اینکه نقش روحانيت در تقويت حوزه هاي علميه چيست؟
در بحث مهاجرت خيلي فعاليت صورت نگرفته است در واقع معاونت تبليغ سازمان تبليغات اخيرا با يك مدل مشاركتي و گفتگو محور و مستقر كردن روحانيون در روستا و شهر هاي مختلف در تقويت حضور روحانيان در روستا و شهر هاي مختلف اقدام نموده و همچنین در يك پايان نامه؛ جهت به بررسي مهاجرت و بازگشت روحانيون افغانستاني پرداخته است.
پژوهشكده، يك پايان نامه را حمايت كرد تحت عنوان «بررسي نگرش طلاب و هجرت آنان از قم و عوامل موثر از آن، در اين پايان نامه حدود 400 پرسش در خصوص هجرت طلاب مطرح شده بود و مدلي كه طراحي شد بر اساس نظريه گافمن در چهار بخش طراحي شد.
شيوه تحقيق كه ما انجام داده ايم مطالعه ميداني به صورت مشاركتي و كيفي بود و نتايج در واقع بعد از مطالعه كيفي و بررسي اسناد يك مجموع و يك كار تلفيقي صورت گرفت.
حال باید گفت: آيا بين توان تبليغي، اشتغال طلاب و هجرت آنها به مناطق ديگر يك رابطه معنا وجود دارد يا نه؟
در خصوص دو نگرش طلاب نسبت به تبليغ و هجرت با هزينه زندگيشان رابطه معنادار نداشت یعنی اينكه يك طلبه وضعيت مالي خوبي داشته باشد يا نه؟ هيچ تاثيري در مهاجرت طلاب از قم نداشت. و در خصوص تحصيلات حوزوي و سن طلاب نسب به مهاجرت از شهر قم به استاني ديگري نيز همین رابطه بود.
ولي در حوزه هاي اشتغال و تحصيلات كلاسيك معنادار بود. پيمايش نشان داد میل به هجرت از قم در میان طلاب شاغل در مراكز و روحانيان دارای تحصيلات كلاسيك دانشگاهي كمتر است.
روش اصلي كه در پايان نامه اتفاق افتاد گفتگو و مصاحبه ها بود چرا كه فقط پژوهش كافي نبود با 80 طلبه گفتگو صورت گرفت تا علت مهاجرت از قم در نگرش و ذهنيت آنها بررسي شود و حتي در ادامه با مديران و طلاب ستادي كه در حوزه بالادستي وجود داشت مصاحبه شد.
در اين تحقيق علاوه بر روش كمي و تفسيري، نگاه ها و ذهنيت افراد نيز بررسي و در آن دخالت داده شد تا يك نسخه هاي سياست گذاري براي طلاب مهاجر صورت گيرد و يك سو نگر نباشد.
چارچوپ نظريه ها در مهاجرت
* نگرش و ذهنيت طلاب نسبت به عدم مهاجرت از قم: ذهنيت از طلبگي در ذهن طلاب اين است كه طلبگي با حضور در قم حاصل مي شود و همچنين مصاحبه ها نشان مي داد. زندگي طلبگي يعني درس خواندن حرم و جمكران رفتن و تبليغ رفتن در ماه هاي محرم و صفر و گاهي اوقات روحاني كاروان شدن
* نظريه سيستمي: عوامل تاريخي و مسائل سياسي و اجتماعي اساس پايداري سكونت طلاب در قم به شهر ديگر تقويت مي كند .
* جهان سومي ها ميل را مهاجرت به جهان اول را دارند.
* نظريه جذب و دفع: اساسا چرا طلاب به قمي مي آيند و از قم نمي روند و مشكل كجاست كه طلاب به قم مهاجرت مي كنند و موانع مهاجر از قم به شهر ها ديگر چيست؟ طلاب در مصاحبه ها مي گفتند اگر به شهر ديگر يا شهر خود مراجعه كنيم طلاب ديگر اجازه حضور فعال در مساجد و مكان مهم را به ما نمي دهند.
امروز در هر مسئله جغرافيايي ، آمايش سرزمين در جهت تقسيم بندي و استفاده درست از منابع و سرزمين شكل مي گيرد و بايد مطالعات آمايش در حوزه ها نيز صورت گيرد. و مراكز و مديريت حوزه ها در غير قم طراحي شود و مورد توجه و محور واقع شوند.
دسته بندي نتايج حاصله از اين تحقيق به این شرح است:
* بحث اقتصاد و معيشت طلاب: تفاوت و نگارش به شهرهاي ديگر نسبت به شهر قم باعت تقويت عدم مهاجرت طلاب به بلاد ديگر است.
* ارزان بودن هزينه هاي زندگي در قم نسبت به شهر ديگر
* وجود مراكز درآمدزايي در عرصه هاي پژوهشي و ...
* نگرش خانواده های طلاب: طلاب در مصاحبه ها مي گفتند خانواده ها باعث ممانعت از هجرت به شهر ديگر مي شوند چرا كه از لحاظ امكانات و تربيت فرزندان و زندگي در قم راحت تر هستند.
* وطن واقع شدن قم: برخي از طلاب به علت اينكه پدر و مادرشان به قم مهاجرت كردند و وطن آنها قم شده است و در قم خانواده تشكيل دادند ديگر حاضر به مهاجرت نمي باشند.
* شرايط زندگي و برخي از امكانات آموزشي و فضاي هاي ورزشي و فرهنگي.
* مدل نظام آموزش: نظام آموزش طوري طراحي شده است كه طلبه اگر در پایه ششم عملا سن بالا رفته و بازگشت به وطن كمرنگ مي شود و چون سطح آموزش پيوسته است و اگر كسي در اين جاده افتاد ديگر نمي تواند از اين مسير خارج شود.
* نبود استاد در شهر ها و روستا: در برخي از شهر، حتي يك درس خارج برگزار نمي شود و مراكز تخصصي نيز وجود ندارد
* بحث پژوهش در عرصه هاي آموزشي و فرهنگي در استان هاي ديگر كم است
* تاثير فرايند حمل و نقل.
* فضاي مجازي. با وجود فضاي مجازي طلاب از طريق فضاي مجازي پاسخگو هستند.
* تلقي مردم بر عدم تامين مخارج روحاني توسط آنها.
* اشتغال روحانيون در مراكز نهاد رهبري، پژوهشكده ها و ... در شهر ديگر نيست.
* توانمندي نبود روحانيون براي هدايت و بحث هاي اجتماعي در برخي از اقشار جامعه
* پيشنه هاي تاريخي: سياست هاي سران پهلوي در حذف روحانيون در برخي از استان و تغيير شكل گيري در دهه كنوني.
* الگوهايي روحانيون از تلويزيون كه نگاه هاي منطقه اي داشتند.
* اسطوره سازي در لايه هاي پايين: برخي از بزرگان مي گويند روايتي كه در قم مي فهميم در جاي ديگر نمي فهميم و معنونيت بيشتر ايجاد مي كند.
پيشنهادات بسته سياست گذاري از طرح هجرت
* نظام هاي آموزشي حوزه براساس خروجي طراحي شود: حدود 25 هزار طلبه داريم كه حدود 20 هزار طلبه در مراكز وابسته به نظام خدمت مي كنند و بايد كساني كه درصدد خدمت به نظام هستند بايد متناسب به خروجي طراحي شود و نظام شهريه، آموزشي و .. لحاظ شود.
امروز حوزه برا اساس مركز مديريت طراحي شده ولي قبل از هجرت آيت الله بروجردي به قم بيشر طلاب در بروجرد بودند و حوزه بر اساس محور اشخاص شكل مي گرفت.
و نبايد حوزه بر اساس مركز مديريت باشد بلكه بايد بر اساس شخص مهم شكل گرفته و هجرت شخص به جاي ديگر اشخاص نيز گسيل پيدا مي كنند.
* الگوسازي معناي طلبگي: بايد حوزويان روحيه جهادگونه پررنگ تر و ارزشي تر قائل شوند و معناي طلبگي را تغيير دهند و فقط به معناي درس و بحث و حضور در حرم و تبليغ در زماني مختلف در مراكز نباشد بلكه بايد به صورت جامع باشند.
* پشتوانه علمي و ارتباط مستمر حوزه و مراجع با روحانيون: الحمد الله يك سايتي ايجاد شده در اين راستا ولي كم است و بايد ارتباط موثر اساتيد و علما با روحانيون در شهرهاي مختلف داشته باشند.
* عنوان سازي جديد: در دانشگاه هاي مربي، استاد، استاديار و استادتمام وجود دارد ولي در حوزه فقط حجت الاسلام و آيت الله وجود دارد و بايد اين نگرش تغيير پيدا كند و به لحاظ دانستن و علم عنوان سازي شود و اين عناوين مي تواند در هويت سازي كمك شاياني صورت دهد.
* به جاي مهاجرت از كلمه رجعت طلاب استفاده شود: از يك سو رجعت ريشه قراني دارد و از سوي ديگر براي هر ده سال درس خواندن بايد چند سال به تبليغ بروند.
* بايد مردم روحانيت را مطالبه كنند: بايد با ساخت فيلم و فعاليت هاي ديگر مطالبه مردم از مراجع و علما در جهت فرستادن روحاني به مساجد محل و شهر فرهنگ سازي شود چرا كه اگر مردم روحاني را مطالبه كنند حمايت و پشتيباني خواهند كرد.
برچسبها
انتخابات، ریاست جمهوری، مناظره، مجلس، شورای نگهبان، قانون اساسی، حماسه دینی
تبادل نظر
لطفاً انتقادات، پیشنهادات خود را ارسال نمایید.
لینک کوتاه
نظرات کاربران
نظر خود را بنویسید!
در حال حاضر هیچ نظری برای این مقاله وجود ندارد.
برای درج نظر خود درباره
راهکارها و چالش ها مطرح شددر نشست هجرت طلاب
فیلدهای زیر را پر کنید.
عنوان
امتیاز
-
1
2
3
4
5
مطالب مرتبط
شماره جدید فصلنامه علمی تخصصی تربیت تبلیغی با موضوع کودک و نوجوان منتشر شد.
شماره جدید فصلنامه علمی تخصصی تربیت تبلیغی با موضوع کودک و نوجوان منتشر شد.
احکام مسافر ویژه مدافعان حرم
احکام مسافر ویژه مدافعان حرم
کتاب پیشرو به دنبال ترسیم دقیق احکام مسافر با توجه به پرسشهای مدافعین حرم درباره نماز و روزه است.
کتاب تحليل کارکردهاي دين در جامعه سنتي و مدرن
کتاب تحليل کارکردهاي دين در جامعه سنتي و مدرن
با ظهور نوگرايي و شکلگيري جوامع مدرن، بدون شک نقش سنت، تغييراتي يافته و برخي وجوه آن تحت تأثير شرايط جديد قرار گرفته است.
کتاب حق المبین
کتاب حق المبین
کتاب حق المبین تالیف احمد بن محمد علی شاهرودی(م 1350ق ) در رد مدعیات علی محمد باب شیرازی(م 1266) و مدعیان پیروی از وی خصوصا میرزا حسینعلی نوری (بهاء الله) و ابوالفضل گلپایگانی صاحب فرائد است.<
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیه السلام است.
Powered by
TayaCMS